Een geschiedenislesje ...

 

De buurt waar we wonen is natuurlijk gezellig en modern, schoon en met her en der mooi groen..Het is echter ooit wel eens heel anders geweest in onze straten, vandaar hieronder een stukje leuke geschiedenisles;

Strijd bij Friese Poort

‘Wie heeft van Alkmaar niet gehoord?, Van 't strijden aan de Friese Poort’, zo begint het Alkmaarse Volkslied, geschreven in de 19de eeuw. Die befaamde Friese Poort was de belangrijkste stadspoort van Alkmaar en vormde het middelpunt bij de Spaanse aanvallen tijdens het beleg van Alkmaar in 1573.
Na een lange en hevige strijd werden de Spanjaarden, die met een enorme overmacht de stad belegerden, afgeslagen. Mede dankzij het onder water zetten van gebieden ten noorden van Alkmaar door het openen van diverse sluizen in West-Friesland.
De Spanjaarden, die enorme verliezen hadden geleden, dropen af. Sindsdien is de leuze: ‘Van Alkmaar de victorie’! De buitenpoort van de Friese Poort (op de afbeelding) is in 1834 op last van het Rijk gesloopt ten behoeve van en rechttrekking van het Noord-Hollands Kanaal.

 

 

De Friese poort maakte deel uit van de vestingwerken van Alkmaar uit de periode 1528-1550. Bij de vernieuwing van de fortificatie die in 1573 werd begonnen, was er onvoldoende tijd om ook de noordkant van de stad te voorzien van nieuwe vestingwerken. De Spanjaarden besloten de stad aan te vallen bij deze zwakke plek. Op 18 september 1573 ondernamen de Spanjaarden een stormaanval bij de Friese poort en bij de Rode toren. De Alkmaarders hadden de aanval zien aankomen en de poort met aarde gevuld en aan binnenzijde voorzien van een halve maanvormige wal. Tijdens het beleg werd veel schade toegebracht aan de poort, toen de Spanjaarden hier en bij de Rode toren de vesting langdurig beschoten en daarna bestormden. Kroniekschrijver Nanning van Foreest vertelt in zijn ooggetuigenverslag dat drie Spaanse vaandeldragers het bolwerk bij de Friese poort wisten te beklimmen en geheel voorbarig ‘gewonnen’ riepen. De verdedigers vernielden de vaandels en doorstaken twee van de drie vaandeldragers.

 

Meer leuke oude foto's vind je hier.

Mocht jij nog leuke foto's hebben en wil je die graag met ons delen? Stuur een berichtje!